Billigere foder

Billigere foder - SEGES Projektsitet

Projektet "Billigere foder" er støttet af Landdistriktsmidler og består af en arbejdspakke indeholdende aktiviteter indenfor nedenstående områder.

Arbejdspakken har til formål at vurdere mulighederne for at reducere foderomkostningerne - dels via øget viden om brug af billige råvarer/foderblandinger, dels via optimering af hele værdikæden og dels via fastlæggelse af nye proteinkilder, som eksempelvis blå biomasse. Det vil blive undersøgt, hvordan man kan øge anvendelsen af billige råvarer i svinefoder samt hvordan man kan optimere foder og foderproduktion, så der opnås den billigste kg tilvækst. Derudover fokuseres der på dansk dyrket protein, der udover at være et prismæssigt godt alternativ til også er en gevinst for miljøet. Projektet indebærer forsøg indenfor følgende områder:

  • Raps
  • Kernemajs

  • Fedtkvalitet og jodtal

  • Rug

  • Firmablandinger og produkter

  • Optimal foderproduktion

  • Dansk dyrket protein

Kontrol af 90 foderprøvers indhold af næringsstoffer og energi fra 6 firmaer viste generelt god overensstemmelse mellem de deklarerede og analyserede indhold. De oplyste og analyserede I-faktorer stemte også godt overens.
Erfaringer fra én besætning tyder på, at 20 % meget våd, ensileret kernemajs kan håndteres i tørfoder. Der var behov for omrører i færdigfodersilo på grund af brodannelse. Inspiration og forslag til håndteringsmæssige løsninger gives.
Succes med slagtesvin 2014
Fodringsseminar 2015
Smågrisefoder med 25 % hestebønner gav signifikant højere produktionsværdi for smågrise i intervallet 9-30 kg sammenlignet med kontrolblanding. Grise, der blev fodret med hestebønner af sorten Espresso, blev behandlet i signifikant færre dage for diarré.
En afprøvning af smågrisefoder indkøbt i 2013/14 viste, at foderet fra DLG var på niveau med kontrolblandingen, men gav en højere produktionsværdi end foder fra Danish Agro og ATR. Smågriseblandingen fra DLG var væsentligt dyrere end de øvrige blandinger.
Kontrol af færdigfoder fra seks firmaer viser, at der er forskel på, hvor godt de enkelte firmaer overholder indholdsgarantierne.
En afprøvning af smågrisefoder indkøbt i 2014/2015 viste stor forskel i produktionsværdien. Foder fra DLG havde den ringeste værdi og var statistisk sikkert forskellig fra alle øvrige grupper. Kontrolfoder og foder fra Hedegaard Agro klarede sig bedst.
Foder med 7,5 % rapskage gav en lavere foderoptagelse og daglig tilvækst hos smågrise og en forringet foderudnyttelse hos slagtesvin i forhold til foder uden rapskage.
Hyppige, bratte foderskift koster 50 kr. pr. stiplads i tabt produktivitet.
Smørsyreproduktet Butirex VFA C4 øger smågrises produktivitet, og der er positiv effekt på produktionsværdien af at iblande 0,3 pct. i foderet, når produktet er betalt.
Kontrol af 64 mineralske foderblandinger fra 4 firmaer viste, at der var god overensstemmelse mellem det deklarerede og analyserede indhold af calcium, fosfor, fytase, lysin og methionin.

© 2021 - SEGES Projektsitet